Титульная страница сайта » Флот » Korzari krale slunce. Korzárská válka 1 / Corsairs of the Sun King. Corsairs war 1

 
 
 

Приглашаем Всех посмотреть наш сайт !

Приветствуем Вас на нашем сайте, посвященном военно-исторической литературе, истории, журналам и книгам по моделизму и миниатюре. Разные эпохи мирно уживаются здесь: авиация, флот, бронетехника, описание военной униформы, история укреплений, описания наград, регалий и великих сражений. Погрузитесь в мир военно-исторического моделизма и миниатюры. Наш сайт постоянно пополняется материалами наших и зарубежных издательств. Вы всегда сможете скачать бесплатно понравившийся вам материал и добавить свою новость.

--- Вся размещенная на сайте литература, предназначена исключительно в ознакомительных целях. ---

Более подробная информация

Korzari krale slunce. Korzárská válka 1 / Corsairs of the Sun King. Corsairs war 1

Автор: alexsb16 от 14 декабря 2016, посмотрело: 2351



0
Korzari krale slunce. Korzárská válka 1 / Corsairs of the Sun King. Corsairs war 1


Kdo se zajímá o námořní historii a historii lodí hlouběji, nezůstává jen u technických dat a dalších jednoduchých, v podstatě jen účetnicko-statistických informací, ale snaží se dobrat k zajímavým okolnostem vznikání lodí, jejich služby, zániku a mnozí se pídí i o původu názvů lodí. Částečně i ohledně toho přišlo s vítanou knihou Jiřího Kovaříka „Korzáři krále slunce“ nakladatelství Akcent v Třebíči. Tedy samozřejmě, ne že by šlo o jakýsi heslář! Autor si vybral ke zpracování sérii korzárských námořních námětů z dob vládnutí „slunečního krále“ Ludvíka XIV. – napsal o Jeanu Bartovi, Forbinovi, Cassardovi, Duguay-Trouinovi a bojích u Texelu, Béveziers, Barfleur, a značně rozsáhlý výsledek pak vpravil do tohoto svazku. Nejsem odborníkem ani na plachetní lodě, ani na pojednávanou dobu, a tak mé hodnocení je jen čtenářské – byl jsem velmi spokojen. Nedivil jsem se - „napoleonský“ Jiří Kovařík je českým čtenářům zaměřeným na historii velmi dobře znám a patří mezi zkušené autory, a v provedení této práce je to znát. Příjemným překvapením je, že ač se jinak Kovařík věnuje hlavně pozemnímu váleční na přelomu 18. a 19. století, tuto starší a vyloženě námořní tématiku zvládl rovněž výtečně, včetně pojmosloví, ba místy se pustil i do až instruktáží o konstrukci lodí, jejich plachetní výstroji, výzbroji, rozepisuje se o hodnostech, vztahu státu k námořnictvu, ale také třeba o nepříjemných okolnostech služby na tehdejších lodích (hygiena). Zjevně Kovařík myslel i na čtenáře, kteří se námořní literatuře nevěnují až tak často, ale popravdě řečeno, musí být spokojeni i ti, kteří se věnují námořnictví plachetního věku hlouběji, protože ti méně vybavení literaturou by těžko takovéto informace sháněli. Obsahem této knihy musí být kdekterý čtenář vděčně obohacen a možná i jaksi získán pro hlubší zájem o tuto tematiku. Skutečně, vítaná záležitost! Samotné události líčí Kovařík s dokonalou znalostí doby a postav, navíc nejde o suchopárné psaní, ale o skutečně podmanivé, vzrušující podání, s ozřejměním mnoha složitostí služby na lodích, krutosti bojů, situačních řešení… Ano, kniha má všechny znaky výtečnosti a z čtenářského hlediska ji lze jedině ocenit. Navíc tu kdekterý ctitel novodobých, pancéřových válečných lodí najde několik odpovědí právě na onu otázku, co je to za názvy, které nesly pozdější nejlepší francouzské obrněnce a křižníky. Jednoduché, ale výstižní plánky, schémata lodí jednotlivých dobových kategorií a schéma oplachtění text vhodně doplňují. Tedy závěrem, kdo má skutečně rád historii válečných lodí v její úhrnnosti a nesoustřeďuje se jen na „něco“, tuto Kovaříkovu práci si založí do své knihovny určitě s potěšením a nejednou se k ní vrátí

The book describes not only the great naval battles, but also the conditions and customs of war, pirate, ways of leading, life on board and rules of engagement.

Korzáři krále slunce. Korzárská válka 1 / Corsairs of the Sun King. Corsairs war 1
Автор: Jiří Kovařík
Publisher: Akcent
Год издания: 2001
ISBN-10: 8072681559
ISBN-13: 978 8072681556
Язык: Czech
Формат: PDF
Страниц: 375 pages
Размер: 72.78 Mb

Скачать бесплатно / free download
=============================

Категория: Флот, Страницы истории

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.